Du er her: Forside Tekstbase Kogebog (1616) Kogebog (1616), Side: 12 (bl. a6v i forlægget)

Tekstbase - kontekst

Du er på side 12 af 80 sider (Side bl. a6v i forlægget)

Document Buttons
da skalt du leege eller siude det disz længre/ vel to eller tre Timer/ oc giffue det vel Humle. Saa maa mand oc haffue god tilsiun met Humlen/ at den siuder ræt til maade/ saa den huercken er for raa/ oc icke heller siuder formegit/ at Krafften forgaar. Det er icke wraadeligt/ at mand legger den Humle mand vil bruge (3. 4. 6. 8. Skepper/ effter som Maltet er lidet eller megit til) vdi en seck/ om Natten tilforn i en varm Bageroen/ saa den kand være gemeen varm/ naar du vilt bruge den/ da skalt du vel formercke/ at hendis Krafft formeeris oc sterckis. IV. See vel til at Tapperocken aldrig saa tettis/ at der jo altid rinder nogit aff Vrten fra: Thi er den aldelis tet/ saa intet rinder/ da bliffuer Ølet rostesurt. V. Naar du sætter Gierd paa/ da see grandgiffueligen til/ at du sætter ey forheet eller forkalt paa: Men naar det er nogit meere end Melckvarmt. Vil det icke fort oc giøris/ saa tag Iusquiamum/ oc leg vnder Karret som du haffuer sæt paa. Probatum. VI. Stop en Haandfuld Humle eller Erter/ oc et nygiort Eg eller to i en Tønde Øl/