Du er her: Forside Tekstbase Kogebog (1616) Kogebog (1616), Side: 13 (bl. a7r i forlægget)

Tekstbase - kontekst

Du er på side 13 af 80 sider (Side bl. a7r i forlægget)

Document Buttons
saa bliffuer Ølet frisk/ oc icke surt. Spundet skal met Leer oc Sand vel tilteckis.
Naar offuer Svickhullet oc Spundet leggis et reent Klæde/ oc der paa Salt oc sand/ saa doffnes ey Ølet/ saa længe der tappis aff. VII. Vilt du beholde Øel (eller Vin) vdi en Flaske/ naar du vandrer/ at det ey skal dofne/ saa kast to eller tre Nellicker der i. VIII. Naar mand tuilder eller Fader/ saa tag all gierden/ met saa megit aff Ølet/ som kand giøre en halff tønde/ oc leg dette paa en heel Tønde/ spund den vel tet til/ lad den ligge saa oc giøris i 6. Vger/ fortap den siden paa en anden Tønde/ da faar du megit sterck Øel. IX. Huorledis du vilt haffue dit Øel kryddet/ da tag Vrterne/ aff huilcke du vilt Ølet skal haffue sin Smag/ tør dem/ stød dennem smaa/ oc sy dem i en liden Pose/ leg et stycke Bly eller en reen Steen i met/ at det kand siuncke/ oc leg ned i Tønden giennem spundet. Saa kand mand handle met Lavendel/ Salvie/ Isop/ Malurt/ Byncke/ Roszmarin/ Hiertensfryd/ Mynte/ Laurbær/ Angelicarod/ etcetera