Tekstbase - kontekst
Du er på side 20 af 80 sider (Side bl. b2v i forlægget)
Document Buttons
At Køckersken eller Kocken skal
være reenfærdig/ oc holde sine Potter/ Gryder/ Kedle/ Pander/ oc andet rædskab/
altid reenlig/ giøris her intet behoff at omtale/ huer veed vel saadant selff: Thi
om nogen Mad rædis oc kogis vdi en skiden Gryde eller Potte/ om det vaar icke end
andet end en Søbekaal/ da faar den strax en skiden oc ond smag der aff. Eller om
mand seer en skiden Kockedreng eller Pige/ tæncker huorledis den omgaar met Maden/
rører der vdi/ falder vel skarn aff Ermer i Gryden hand rører i/ etcetera da faar mand gierne en leede oc keedsommelighed til hans Mad/
derfor bør alting her at være reenligt/ giffue skarnet/ Haar oc diszlige paa eet
Fad/ oc beholde det selff: Men den reene Mad paa et andet/ at frembære for got
Folck.
Saltmad/ røget Flesk/ Kiød/ Tunge/ Faarekrop/ Gaasekrop at koge/ veed
vel huer/ der om ville wi intet skriffue.
VI.
Kaal at koge.
DEr om megit at skriffue/ giøris icke i behoff/ det veed huer
Bondequinde/ Oc offte skal mand hoss en Bonde